Gratis verzending vanaf €50   €75
Persoonlijk advies
Snelle levering

Plant Terrarium

Hoe bouw je een eigen plant terrarium met uiteindelijk een eigen eco systeem?

Een eigen eco systeen bouwen is een leuke oplossing voor iemand die niet die geweldige groene vingers heeft, maar ook leuk voor iemand die dat wel heeft! Als het eigen eco systeem eenmaal loopt, hoeft u er bijna niets meer aan te doen.

Het vergt aan het begin van het bouwen eventjes wat aandacht en wat tijd, maar daarna hoeft u er bijna niets meer aan te doen.

Hieronder leggen wij u graag uit hoe u een eigen ecosysteem kunt bouwen met ons doe-het-zelf pakket voor plant terrarium.

Stap 1

U heeft verschillende materialen binnen gekregen, waaronder een glazen stolp met kurk deksel. Het is belangrijk dat we de glazen pot eerst goed schoonmaken voor de plantjes die erin gaan komen. 

Stap 2

Als de glazen pot helemaal schoon is beginnen we met een onderlaag met grind of hydrokorrels, deze nemen het overige vocht op. Hierboven op komt het actieve kool (zwart) dat ervoor zorgt dat de plantjes geen schimmel op kunnen lopen of in ieder geval niet zo snel!

Stap 3

Nu gaan we aan de gang met de plantjes. Heeft het plantje een grote wortel dan kunt ook nog een beetje potgrond bovenop het kool neerleggen zodat u de plantjes in kunt potten. Begin met grotere plantjes en werk dan zo naar beneden voor de kleinere plantjes. Wel is het belangrijk dat de wortels van de plantjes onder de grond zitten en er niet bovenuit komen. 

Stap 4

Nu kan eerst het fijne zand en daarna de grote steentjes ter decoratie op de bodem worden geplaatst. Doe dit voorzichtig en laat geen grote steentjes op de planten vallen, hierdoor kunnen ze beschadigen.

Stap 5

Geef je plantjes nu een beetje water en zet ze op een goede plek met zonlicht. Plaats ze niet in de directe zon, dit kan te warm worden en dan kunnen de plantjes verbranden. 

Let op de eerste maand moeten de plantjes echt wennen aan het nieuwe ecosysteem. Het beste is om de dop erop te doen, maar er wel af te halen wanneer er condens in de pot ontstaat. Hierna hoeft u niet zo heel veel meer aan het terrarium te doen, alleen af en toe eventjes in de gaten houden of er nog genoeg water in het terrarium zit, anders dient u af en toe een klein beetje te sproeien. 

Welke plantjes zijn geschikt?

Lang niet alle plantjes kunnen in een ecosysteem of terrarium worden geplaatst. Alleen de plantjes die tegen een hoge luchtvochtigheid kunnen zijn geschikt voor een gesloten terrarium. Hieronder een aantal plantjes die in een terrarium kunnen worden gezet.

  • Fittonia – Mozaïkplant
  • Chlorophytum – graslelie
  • Spathiphyllium – lepelplant
  • Calathea
  • Draceana 
  • Mini phalaenopsis – orchidee
  • Chamaedorea – dwergpalm
Graslelie
Chlorophytum - graslelie

Verzorging

Watergeven hoeft dus niet vaak, maar is wel belangrijk als u net begint met het terrarium. Het beste is om zelfs regenwater te geven ipv leidingwater. Als de bodem vochtig is heeft u genoeg water gegeven. Dan kan de dop er weer op, maar als de pot helemaal beslaat kunt u ervoor kiezen om de dop er eventjes af te halen.

Helemaal geen vocht/druppels in de pot betekent dat er te weinig water in de pot zit en dan is het beter om er een beetje regenwater bij te geven. 

Ook is het goed om de pot af en toe eens te draaien zodat alle plantjes evenveel licht kunnen krijgen en daardoor kunnen groeien in het ecosysteem. Ook kunt u gele of verdorde blaadjes gewoon laten zitten in de pot. Deze voedingstoffen kunnen de plantjes later weer gebruiken.